Намирате се ТУК
НАЧАЛО > ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ > Договор с Великотърновския университет

Договор с Великотърновския университет

Ректорът на Великотърновския университет проф. дпн Пламен Легкоступ подписа договор за партньорство в сферата на образованието с Ира Папагеоргиу, председател на Съюза на българите в Кипър. Двете страни ще работят заедно за съхраняването на българския език, културата и традициите в една от най-големите български общности по света.

ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ ще приема още от тази учебна година българи, които са завършили средното си образование в Кипър. Екип на университета вече подготвя правила за кандидатстудентски преференции за децата, които имат отлични резултати от олимпиади и състезания.

Великотърновската Алма Матер е първото висше училище, което откликва на желанието да бъдат насочени българчетата, които завършват средното си образование в Кипър, да се върнат в родината си. Според договора за сътрудничество ВТУ се ангажира да оказва методическа помощ на българските училища в страната, да обучава преподаватели по български език, история и география, предметите, които се изучават в неделните училища там. В Кипър живее четвъртата по големина българска общност в света.

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top