Намирате се ТУК
НАЧАЛО > ПРАЗНИЦИ > Отбелязахме Международния ден на детската книга (видео и снимки)

Отбелязахме Международния ден на детската книга (видео и снимки)

Скъпи деца, днес детските книги празнуват!

На 2 април се отбелязва Международният ден на детската книга в цял свят.

Празникът се отбелязва от 1967 г. и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, който е създал едни най-популярните приказки на всички времена.
През 1958 г. ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда.
Един път на две години тази награда получава най-добрият детски писател и художник на детски книги. Награждавани са Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол, Валери Петров.
Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък на Международния Съвет за детската книга “Ханс Кристиан Андерсен”.

Любовта към четенето и грамотността са изключително важни, защото предизвикват въоображението ви и ви помагат да се изразявате по-добре.

Днес празникът ще отбележим с едно предизвикателство. Изберете текст, стихче, приказка, разказ от вашата любима детска книжка и ни го прочетете. Изпратете видеата тук на страницата ни във Фейсбук или на info@bgschoolnicosia.com . Ако ги публикувате във Фейсбук от профила на мама и тате , не забравяйте да използвате хаштаг #ВкъщиСъмИЧета . А най-малките, които не можете още да четете, публикувайте снимка с любимата си книжка, от която най-много обичате да ви четат.
Най-големите деца предизвикваме да напишат в коментар коя е книгата, с която са се научили да четат.
Днес в 15 ч. ще гледаме и онлайн разговора с детската писателка Радостина Николова. Срещата е част от кампанията на най-големия сайт за четене и книги в България https://detskiknigi.com/ – #ВкъщиСъмИЧета и ще се излъчва на живо във Facebook страницата на Регионална библиотека “Христо Ботев” град Враца – https://web.facebook.com/libvratsa

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top