Намирате се ТУК
НАЧАЛО > ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ > Намаляват се таксите в българските училища към Съюза на българите в Кипър

Намаляват се таксите в българските училища към Съюза на българите в Кипър

Съюзът на българите в Кипър цели съхраняване на българския език и култура зад граница като една от основните дейности на организацията, с която постига това е създаването и поддържането на български неделни училища по Постановление 90/29.05.2018 г. на Министерския съвет на Република България.

Програмата на училищата е съобразена с изискванията на МОН и включва преподаване на български език, литература, география и история на България. При завръщане в родината издадените свидетелства се признават и учениците не държат приравнителни изпити за съответния завършен клас.

Предлага се и подготовка на кандидат-студенти за изпитите по български език и литература, история и география за университетите в България. През май 2014 Съюзът на българите в Кипър и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ сключиха договор, според който университетът приема с преференции български граждани, които представят свидетелство за проведено обучение в училищата на Съюза на българите в Кипър.

По силата на слючения договор между Департамента за езиково обучение към СУ “Св. Климент Охридски” и Съюза на българите в Кипър, училищата са и изпитни центрове за провеждане на изпити за сертифициране знанията по български език според Общата европейска езикова рамка. На всеки кандидат, успешно издържал предвидените писмен и устен изпит, се издава сертификат за ниво на владеене на български език като чужд. Документът е единственият официален с международна валидност и е безсрочен. Подготовката за изпитите е изключително полезна за надграждане и усъвършенстване на знанията и уменията по български език.

В училищата се провеждат още:

Извънкласни дейности: Вокална група “До, ре, ми” (Никозия), Група по народни танци “Лудетини” (Никозия), Арт работилница

Допълнителни курсове: Английски език в различни нива, гръцки език, руски език – според желаещите, групите се сформират за деца и възрастни. Задължителен минимум от 5 обучаващи се.

Във връзка с усложнената ситуация поради COVID-19 и влошеното икономическо състояние на много семейства, УС НА СБК реши на свое заседание да намали годишните училищни такси за предстоящата 2020/2021 учебна година.

Таксата за учебната 2020/2021 година е: 150 евро за едно дете, 100 евро за второто дете (при записани две деца от едно семейство), трето дете при записани три деца от едно семейство се обучава безплатно

Таксата е дължима наведнъж до края на м. октомври 2020 г.

За провеждането на нормални учебни занятия е изключително важно таксата да се заплаща навреме.

Гръцки, английски и руски език, както и консултациите, са с месечна такса от 20 евро.

Приемът в Българско училище „Никола Вапцаров“, Никозия се прави възоснова на попълнен формуляр за записване, който се подава всяка година според разпоредбите на МОН. При нужда се провежда тест за определяне на съответната група/клас.

Всяко дете е добре дошло на едно занятие, което е безплатно и необвързващо. Ако родителите решат детето им да бъде записано като ученик, е необходимо да попълнят съответните документи и заплатят учебната такса.

Как става записването за учебната 2021-2022 година? – Прочетете подробно тук.

Очакваме Ви!

За допълнителна информация не се колебайте да се свържете с нас – КОНТАКТИ

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top