Намирате се ТУК
НАЧАЛО > ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ > За любовта към думите

За любовта към думите

Днес, когато светът отбелязва международния ден на майчиния език, бихме искали да споделим благодарността си към обичаната поетеса и творец Василка Хаджипапа, която се отзова с голямо въодушевление на предложението за среща с част от по-големите ученици на БУ „Никола Вапцаров“, Никозия.
За любовта към думите, за историята на създаването и развитието на българския език, за важната роля на българските поети и писатели в опазването му бяха част от темите, които така увлекателно представи г-жа Хаджипапа.
Прочитът на стихове от творчеството на Вазов, Ботев, Вапцаров, Яворов, Дебелянов, Георги Константинов и авторски творби пренесоха аудиторията в храма на поезията, където майсторски подбраните думи изразяват онова, което е вътре в нас, но обикновено сме безсилни да изкажем сами.
Думите на Василка Хаджипапа останаха в сърцата на учениците и до края на часовете споделяхме впечатления – „Имаме нужда от духовното. Имаме нужда да разберем себе си. Едно любовно стихотворение или едно стихотворение за свободата, за несправедливостта, както например „Градушка“ на Яворов – това са неща, които ни вълнуват. И вас ви вълнуват много неща, но вие ги скривате вътре в себе си, без да ги изразите. А за да опознаете себе си, за да четете себе си и вашите чувства, това ще го намерите много лесно в литературата, където се казват много истини за хората, които като прекараме през себе си, както е казал големият Аристотел, достигаме до катарзис, прочистване.“
mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top