Намирате се ТУК
НАЧАЛО > ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ > Тържество “145 години от Освобождението на България” (СНИМКИ)

Тържество “145 години от Освобождението на България” (СНИМКИ)

В училище „Никола Вапцаров“ в Никозия отбелязахме националния празник на България – 3 март с тържество, подготвено от учениците от 2. клас с преподавател д-р Даниела Вуюка.
Началото бе посветено на минута мълчание в почит на жертвите на зверската катастрофа в Темпи и с уважение към обявения официален тридневен траур в Кипър. Химнът на България, патриотичната песен “Вятър ечи” по музика и текст на Добри Чинтулов и отличното рецитиране на малките Вапцаровци вдигна на крака публиката, която бурно аплодира. Слово произнесе д-р Вуюка и даде думата за приветствие на председателя на Съюза на българите в Кипър г-н Калин Павлов.

Слово на д-р Даниела Вуюка, училищен ръководител и преподавател в БУ “Никола Вапцаров” – Никозия

Уважаеми г-н Председател на Съюза на българите в Кипър,

Уважаеми колеги и родители,

Скъпи ученици,

Добре дошли на тържеството по повод на националния празник на България – Трети март , подготвено от учениците от втори клас на БУ „Никола Вапцаров“.

Трети март е паметна дата. Преди 145 години е подписан мирният договор в Сан Стефано, който слага край на Руско-турската война от периода 1877 г. – 1878 г. и установява занапред съществуването на независимата българска държава като такава.

Днес можем да се наречем свободни, благодарение на поколения български просветители, революционери и национални герои. Раковски и Караджата, Ботев и Левски, будителите и възрожденците на България. В този ден българите се прекланят пред делото на всички знайни и незнайни герои и жертви, които българският народ даде в борбата си за национална независимост.

Нека не пестим сили, за да опазим и укрепим името на България. Дължим го на нашите предци, които проливаха кръвта си за нея. Дължим го и на нашите деца, които един ден, също като нас, ще могат свободно да извикат: Да живее България!

Пример за родолюбие са всички български организации в чужбина, като Съюзът на българите в Кипър, който вече 25 години съхранява българското самосъзнание сред диаспората ни, тук в Кипър и представя нашата родина в кипърското общество. Благодарим за грижите, които СБК полага за нашето училище, от създаването му през 2013-та година до днес, за да могат децата ни гордо да веят родния трибагреник и да сричат „Аз съм българче“, макар и на хиляди километри от България.

Опазването на историческата памет сред българчетата в чужбина е един от приоритетите ни в училище, което заедно с обучението по български език е необходимо за поддържане на живо национално самосъзнание.

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top