Намирате се ТУК
НАЧАЛО > ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ > “Ролята на българските царици и княгини в историята” – изложба от пана

“Ролята на българските царици и княгини в историята” – изложба от пана

“Ролята на българските царици и княгини в историята” – изложба от пана, подготвени от ученици от 5 и 6 клас на БУ “Никола Вапцаров”, Никозия и Дали.

Изложбата беше открита на 18.01.2019 г. (събота) и ще може да бъде разгледана в следващите две седмици във фоайето на училището.

 

Въпреки, че по страниците на българската история, нашите царици и княгини остават в сянката на своите съпрузи, тяхното влияние върху управлението и властта на българската държава е безспорно. Особенно голяма е тяхната роля в периода на Второто българско царство, когато съпругите на българските царе и аристократи играят решаваща роля в техния възход и утвърждаване на престола.

Българските царици от този период, бидейки предимно чужденки, имат основна роля по въпросите на войната и мира.

Сватбите им с българските владетели най-често били в името и за гарантирането на даден мирен договор, но когато личните или семейните им интереси в тяхната родина били засягани, те не се колебаели да използват влиянието върху мъжете си за обявяване на война. Какъвто да речем е случаят с Ирина Ласкарина и Мария Палеолог.

Говорейки за семейни интереси, едно нещо не може да бъде отречено на цариците от периода на Второто българско царство, тяхната огромна любов към децата им.

Любов, заради която те били готови да извършат немислими за времето си неща, като да се омъжат за хора с обикновен произход, какъвто е случаят с Мария Палеолог и Ивайло или по един или друг начин да отстранят други претенденти за престола на техните синове.
Ролята на цариците и княгините по време на Третото българско царство е на дискретни съветници, извършване на благотворителност и други дейности, целящи да “лъснат” образа на династията Сакс-Кобург-Гота в България, пострадал много от грубите исторически грешки допуснати от цар Фердинанд.
В заключение, може да се каже, че въпреки нееднозначните резултати от дейността на българските царици и княгини, те винаги са се стремели да защитят семействата си и да осигурят тяхното добруване, а чрез това и на държавата, която тези семейства управлявали.

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top