Намирате се ТУК
НАЧАЛО > ПРАЗНИЦИ > Лазаруване

Лазаруване

На 20 април (събота) учениците от групата ни за народни танци „Лудетини“ пресъздадоха народния обичай Лазаруване. Преслава Еремиева, ръководител на групата, пременена в красива носия, беше Стопанката : «По стар народен обичай, днес момите обикалят по къщите из селото и изпълняват песни за всеки член от семейството, пожелавайки плодородие и радост». Чудесните изпълнения на красивите лазарки повдигнаха настроението на всички. Наричаха и за пчелите и дръвчетата – да роят и плодят, да има берекет и радост за стопани и за стопанки! Накрая стопанката дари всички с по едно яйце, което момите сложиха в кошничката си. «Нека яйцето – знак на живота, да утвърди благословията за приплод на добитъка в тази къща!». С тези пожелания лазарките се сбогуваха с домакините.

Кулминацията на празника беше на «площада» с традиционните лазарски танци, (т.нар. лазарски хора), представени от невероятните танцьорки на „Канатица“!

Фолклорна школа “Канатица” Кипър ще вземе участие на 1 май 2019 г. в Ларнака, на сцената на Финикудес, така, че съвсем скоро всички ще можем отново да се заредим от магията на българския фолклор.

 

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top