Намирате се ТУК
НАЧАЛО > ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ > „Обещаваме, че ще пазим нашата планета Земя“

„Обещаваме, че ще пазим нашата планета Земя“

Световният ден на климата и борбата с климатичните промени, отбелязван на 15 май, е идеалният повод да обърнем внимание колко важно е да възпитаваме децата в опазване на околната среда. Образованието и насърчаването на учениците да станат отговорни граждани и да приемат устойчив начин на живот е от съществено значение за запазването на нашата планета за бъдещите поколения.

„Един от начините да възпитаваме децата да пазят Земята е чрез образование. В училищата и дома трябва да им се предоставят знания и информация за климатичните промени, околната среда и начините, по които те могат да допринесат за опазването на планетата. Децата трябва да разберат връзката между своите действия и последиците за околната среда.“, така преподавателката по география и икономика в БУ „Никола Вапцаров“ госпожа Лидия Стефанова обясни причината за организацията на събитие с девети, пети и седми клас посветено на Световния ден за борба с климатичните промени.

В събота, 13.05, голямото междучасие се превърна в своеобразен интерактивен музей на Земята.
Учениците от девети клас представиха нагледно как изменението на климата е една от най-големите заплахи за живота на нашата планета – изчезват стотици хиляди биологични видове, регулиращи качеството на околната среда, от което зависи нашето физическо функциониране като организми. Младите природолюбители дадоха препоръки на своите съученици как да променят начина си на живот, за да дадат своя принос в подобряването на климата. Те могат да се включат в рециклирането на отпадъци, опазването на водата и енергията, създаването на градини и отглеждането на растения, както и с участие в общностни инициативи за почистване на природни места.

Деветокласниците бяха подготвили и забавни игри свързани с природата, обясниха вулканичните изригвания и тяхното въздействие върху атмосферата и климата; дори показаха нагледно как изригва вулкан. Голям интерес предизвикаха представените холограми на застрашени видове животни.

В края на събитието, всички ученици и учители дадоха обещание, че ще пазят нашата планета Земя.
Красиво допълнение към всички демонстрации и презентации беше оригиналната изложба от рисувани камъни, подготвена от учениците от пети и седми клас. Интересните животни, цветя, гъби, птици и пейзажи ще продължат да създават настроение в училищната зала и да напомнят за важния урок, който получиха всички тази седмица.

Важно е да се подчертае, че възпитанието на децата да пазят Земята не само има положителен принос за околната среда, но и развива ценни умения и качества, приложими във всички сфери на живота.

Вижте разказа в снимки тук:

 

 

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top