Намирате се ТУК
НАЧАЛО > БЪЛГАРИЯ > 146 години от гибелта на Васил Левски

146 години от гибелта на Васил Левски

По традиция, отбелязваме годишнината от гибелта на Васил Левски с възпоменателна церемония и полагане на венци и цветя в знак на почит и признателност пред барелефа на Апостола на българската свобода, пред сградата на българското посолство в Никозия.

И тази година посолството кани представители на българската общност, на дипломатическата ни мисия, деца от българските училища на острова.

19 февруари 2019 г. от 15.30 ч. 

Каним всички наши сънародници, които имат възможност, да се присъединят.
Кратка културно-музикална програма, посветена на националния ни герой, ще изнесат ученици от българските съботно-неделни училища в Кипър.

Барелефът на Апостола на свободата в Никозия бе открит през декември 2012 г., след дарителска кампания с участието на българи и кипърци. От ноември 2017 г. в кипърската столица има и улица, носеща името на Васил Левски, която бе открита официално от президента Румен Радев.

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top